Menü Bezárás

BME kutatói által létrehozott találmányok értékes technológiák alapjait képezhetik.

Az alábbi – angol és magyar nyelvű – összefoglalók betekintést nyújtanak az egyetem olyan kutatási eredményeibe, amelyekkel kapcsolatban örömmel működünk együtt ipari partnerekkel – akár közös fejlesztési, akár hasznosítási megállapodások alapján.

A bemutatott találmányok mindegyikével kapcsolatban szabadalmi eljárás van folyamatban.

Jármű mozgásszabályozó rendszer

A BME kutatói által kifejlesztett zárt hurkú automatikus mozgásszabályozó rendszer a jármű mozgásállapotának mérésével és az útfelület tulajdonságainak monitorozásával lehetővé teszi, hogy a jármű önvezető módon manőverezzen és kövessen összetett trajektóriákat a kormányrendszeren és az egyes kerekeken ébredő nyomatékokkal történő precíz beavatkozással, miközben egy vagy több kereke már a tapadási határra került.

Feltalálók: Bárdos Ádám PhD, Szalay Zsolt PhD

A Jármű mozgásszabályozó rendszer rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Jármű mozgásszabályozó rendszer FLYER

Keverékképző berendezés

A BME kutató által kifejlesztett alkotóelem az iparban és az egészségügyben használt megoldások továbbfejlesztett változata, ami kis térfogatban, könnyen és megbízhatóan képes a megfelelő reagálási sebességgel – a bemenetekre kapcsolt eltérő áramlási volumenektől és nyomásoktól függetlenül – egyetlen tekerőgomb forgatásával a kívánt keverési arány beállítására és biztosítására. 

Feltaláló: Farkas Zsolt

A Keverékképző berendezés rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Keverékképző berendezés FLYER

Jobb HUD élmény

A BME kutatói által kifejlesztett (szabadalmi bejelentésekbe foglalt) technológiával jelentősen megnövelhető mind a kivetített felület, mind az eye-box mérete (függőlegesen +9°, vízszintesen +30° látószög) – anélkül, hogy szellemkép jelentkezne. Ez a megvilágító rendszer olyan optikai elemmel való kiegészítésével érhető el, amelynek révén a fény a szélvédőre illesztett combinert optimalizált konfigurációban éri el.

Feltalálók: Sulyok Ábel, Koppa Pál

A Jobb HUD élmény rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Jobb HUD élmény FLYER

 

Ütésálló műanyag poliészter hulladékból

A BME kutatói által kifejlesztett új eljárás esetében éppen a hulladék PET frakció járul hozzá a műanyagtermék ütésállóságának kiemelkedő – az ABS, a HDPE és a PA6 értékeit meghaladó – növeléséhez (30-50 kJ/m2), egyúttal – a kevesebb felhasznált reaktív adalék folytán – kb. 20%-os költségcsökkenést is eredményezve.

Feltalálók: Bocz Katalin, Ronkay Ferenc, Molnár Béla, Dr. Marosi György, Mihályfi Árpád, Helmayer László, Lovas Zoltán

Az Ütésálló műanyag poliészter hulladékból  rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Ütésálló műanyag poliészter hulladékból

Elasztikus PLA hab

A BME kutatók találmánya olyan kis költséggel előállítható, egyedi szerkezetű, lencse alakú cellákat tartalmazó PLA
habtermék, amely több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: elasztikusan deformálható, valamint beállítható rugalmassági
modulussal (0,1–5 MPa) és piezoelektromos töltéssel bír.

Feltalálók: Vadas Dániel, Igricz Tamás, Bocz Katalin, Dr. Marosi György

Az Elasztikus PLA hab rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Elasztikus PLA hab FLYER

Termikus-elektromos integrált áramkörök (TELC)

A BME kutatók által megoldásként javasolt, VO2 alapú TELC rendszerekben a logikai információt a kapu elektromos és termikus állapota is kifejezi: az információ hőátadással, azaz hő árammal, és vezetőképes huzalon keresztül elektromos árammal is továbbítható. A hagyományos digitális rendszerekben alkalmazott, egyedül elektromosságon alapuló bitreprezentációval szemben egy TELC rendszerben minden kapunak két kimenete van.

Feltalálók: Mizsei János, Jyrki Lappalainen

A Termikus-elektromos integrált áramkörök rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Termikus-elektromos integrált áramkörök FLYER

Depression Detection

Early detection of depression is crucial for both the patient and the wider society – yet two thirds of people suffering from depression never receive a professional diagnosys.

Our solution addresses this issue by providing an easily accessible, user friendly, fast and convenient Artificial Intelligence-based diagnostic procedure. Our algorithm calculates speech characteristics from a recorded voice sample via digital signal processing,
the results of which are then used to create an AI model that detects whether and to what degree the speaker suffers from depression.

Feltalálók: David Sztaho, Gabor Kiss, Klara Vicsi

A Depression Detection rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Depression Detection FLYER

Smart Face Mask

Respiratory parameters are important indicators of respiratory diseases. These include respiratory rate (RR), inhalation time (Tin), exhalation time (Tex) and their ratio (IER=Tin/Tex). However, most breathing sensors can only detect RR, while suffering from issues of inconvenience and discomfort. Based on a piezo-triboelectric hybrid nanogenerator with nanofibrous membranes, which can convert the biomechanical energy from the breathing process to voltage output signals, our smart, self-powered mask is able to monitor the full spectrum of respiratory indices (RR, Tin, Tex, IER).

Feltalálók: Haijun He, Kolos Molnar, Jian Guo

A Smart Face Mask rövid ismertető anyaga angol nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Smart Face Mask FLYER

Hangolható befogó asztal

A hangolható befogó asztal univerzális megoldást kínál a lapátok befogására és a rezgések csillapítására, miközben csak minimális hatást fejt ki a megmunkálási eljárásra. Az asztal szemi-aktív formában lett megvalósítva. A domináns transzlációs mozgás kontrolláljuk, amit egy tömeggel modellezünk, mely merevséggel rendelkező megvezetésekkel van megtámasztva.

Feltalálók: Jokin Munoa, Dombóvári Zoltán, Miklós Ákos, Stepán Gábor

A Hangolható befogó asztal rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Hangolható befogó asztal