Menü Bezárás

A BME kutatói által létrehozott találmányok értékes technológiák alapjait képezhetik.

Az alábbi – angol és magyar nyelvű – összefoglalók betekintést nyújtanak az egyetem olyan kutatási eredményeibe, amelyekkel kapcsolatban örömmel működünk együtt ipari partnerekkel – akár közös fejlesztési, akár hasznosítási megállapodások alapján.

A bemutatott találmányok mindegyikével kapcsolatban szabadalmi eljárás van folyamatban.

Jármű mozgásszabályozó rendszer

A BME kutatói által kifejlesztett zárt hurkú automatikus mozgásszabályozó rendszer a jármű mozgásállapotának mérésével és az útfelület tulajdonságainak monitorozásával lehetővé teszi, hogy a jármű önvezető módon manőverezzen és kövessen összetett trajektóriákat a kormányrendszeren és az egyes kerekeken ébredő nyomatékokkal történő precíz beavatkozással, miközben egy vagy több kereke már a tapadási határra került.

Feltalálók: Bárdos Ádám PhD, Szalay Zsolt PhD

A Jármű mozgásszabályozó rendszer rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Jármű mozgásszabályozó rendszer FLYER

Keverékképző berendezés

A BME kutató által kifejlesztett alkotóelem az iparban és az egészségügyben használt megoldások továbbfejlesztett változata, ami kis térfogatban, könnyen és megbízhatóan képes a megfelelő reagálási sebességgel – a bemenetekre kapcsolt eltérő áramlási volumenektől és nyomásoktól függetlenül – egyetlen tekerőgomb forgatásával a kívánt keverési arány beállítására és biztosítására. 

Feltaláló: Farkas Zsolt

A Keverékképző berendezés rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Keverékképző berendezés FLYER

Jobb HUD élmény

A BME kutatói által kifejlesztett (szabadalmi bejelentésekbe foglalt) technológiával jelentősen megnövelhető mind a kivetített felület, mind az eye-box mérete (függőlegesen +9°, vízszintesen +30° látószög) – anélkül, hogy szellemkép jelentkezne. Ez a megvilágító rendszer olyan optikai elemmel való kiegészítésével érhető el, amelynek révén a fény a szélvédőre illesztett combiner-t optimalizált konfigurációban éri el.

Feltalálók: Sulyok Ábel, Koppa Pál

A Jobb HUD élmény rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Jobb HUD élmény FLYER

Ütésálló műanyag poliészter hulladékból

A BME kutatói által kifejlesztett új eljárás esetében éppen a hulladék PET frakció járul hozzá a műanyagtermék ütésállóságának kiemelkedő – az ABS, a HDPE és a PA6 értékeit meghaladó – növeléséhez (30-50 kJ/m2), egyúttal – a kevesebb felhasznált reaktív adalék folytán – kb. 20%-os költségcsökkenést is eredményezve.

Feltalálók: Bocz Katalin, Ronkay Ferenc, Molnár Béla, Dr. Marosi György, Mihályfi Árpád, Helmayer László, Lovas Zoltán

Az Ütésálló műanyag poliészter hulladékból  rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Ütésálló műanyag poliészter hulladékból FLYER

Elasztikus PLA hab

A BME kutatók találmánya olyan kis költséggel előállítható, egyedi szerkezetű, lencse alakú cellákat tartalmazó PLA
habtermék, amely több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: elasztikusan deformálható, valamint beállítható rugalmassági
modulussal (0,1–5 MPa) és piezoelektromos töltéssel bír.

Feltalálók: Vadas Dániel, Igricz Tamás, Bocz Katalin, Dr. Marosi György

Az Elasztikus PLA hab rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Elasztikus PLA hab FLYER

Termikus-elektromos integrált áramkörök (TELC)

A BME kutatók által megoldásként javasolt, VO2 alapú TELC rendszerekben a logikai információt a kapu elektromos és termikus állapota is kifejezi: az információ hőátadással, azaz hő árammal, és vezetőképes huzalon keresztül elektromos árammal is továbbítható. A hagyományos digitális rendszerekben alkalmazott, egyedül elektromosságon alapuló bitreprezentációval szemben egy TELC rendszerben minden kapunak két kimenete van.

Feltalálók: Mizsei János, Jyrki Lappalainen

A Termikus-elektromos integrált áramkörök rövid ismertető anyaga angol és magyar nyelven letölthető a következő linkre kattintva:

Termikus-elektromos integrált áramkörök FLYER